POPULARNE FRIZURE KOD PUDLA 1 dio.

Ako sam se u životu naslušala komentara na račun psećih frizura, to su svakako bili komentari na frizure pudla. Skala komentara tako je velika a proteže se od usklika oduševljenja i gubitka daha , pa sve do zgražanja najgoreg oblika. Ali da malo pobliže objasnimo, naravno da su ove današnje frizure plodovi mašte, trenda i potreba suvremenog čovjeka, a nekad su te frizure bile u službi funkcionalnosti i zaštite zdravlja pudla. Pudla je u povijesti korištena kao lovački pas-aporter iz vode, a od tuda i potječe njezin naziv pudel=pljusnuti u vodu.

U to vrijeme dok je pudla bila radni pas, šišana je na lava, a sada ću vas uvjeriti da je to imalo osnove-na prednjem dijelu tijela dlaka se ostavljala duža, kao lavlja griva kako bi grijala dio prsa i pluća, a i štitila je psa od ozljeda dok se provlačio kroz grmlje i raslinje. Iz istog razloga dlaka na nogama je bila brijana, a na zglobovima je ostavljana kako bi štitila zglobove od hladnoće. Na glavi je dlaka vezana u čuperke i obilježavana vrpcama raznih boja, ali ne kao danas, u službi mode, nego da olakša raspoznavanje pasa dok rade u vodi.

Oni koji posječuju pseće izložbe ograničeni su standardom koji propisuje frizure i ovdje mašti nema mjesta, samo strogoj profesionalnosti, jer potrebno je dobro poznavati pasminu kako bismo vještim oblikovanjem frizure mogli naglasiti prednosti ili prikriti nedostatke u eksterijeru. Svakako da izbor frizure uvelike ovisi i o vrsti i kvaliteti dlake, a redovnom njegom kvaliteta dlake se može poboljšati, a isto vrijedi i u obrnutom slućaju-ni najbolja dlaka neće izdržati nehigijenu ili pogrešnu njegu. Izbor kvalitetne i adekvatne kozmetike, koju pudle trebaju također ovisi o tipu dlake. Prema pravilima FCI (krovne kinološke organizacije) pudli se mogu izlagati u 5 sljedećih frizura:

moderna ili športska, lion clip ili stara lavlja frizura, puppy clip, english saddle clip i continental clip-to vam je onaj lav ali sa lopticama na guzi! O svakoj ovoj frizuri više u sljedećem broju magazina ljubimci, u kojem čemo ih detaljno opisati. Kod frizura pasa koji su kučni ljubimci, granica je samo mašta, ali vlasnici se najčešće odlučuju za praktične i kraće varijante.