POPULARNE FRIZURE KOD PUDLA 2 dio.

Kao što smo i najavili u prošlom broju magazina Ljubimci, danas ćemo detaljnije opisati svaku od pet frizura koje su dozvoljene na izložbenim primjercima ove pasmine, a započet ćemo priču sa modernom frizurom, ujedno i najčešće viđenom i  najjednostavnijom za održavanje.

MODERNA FRIZURA: prati oblik tijela psa i našem oku se čini kao najprimjerenija, pa na njen račun stiže i najmanje neukusnih i zajedljivih komentara. Ovisno o dobu godine, možemo prilagođavati duljinu dlake.
Kod oblikovanja ove frizure, a to naročito vrijedi za izložbene pse, treba itekako obratiti pažnju na balans i proporcije, jer pogrešnim šišanjem, i od eksterijerno skladnog psa možemo napraviti vizualno neskladnog psa, pa tako i na našu štetu zavarati malo neiskusnijeg suca.

Dlaka na tijelu oblikuje se tako da prati liniju tijela, s naglašenim prsima i suženim strukom, a dlaku na nogama oblikujemo tako da prati kuteve nogu. Dlaka na šapama brije se samo do vrhova prstiju, da pas ne dobije izgled kraćih , zdepastih nogu. Vrlo važan je balans između prednjeg dijela, tj. kukmice na glavi i pom-pona na stražnjem dijelu, tj.repu. Prednji dio vrata od kuteva ušiju do kuteva očiju se brije u tzv.V-izrez, a dlaka na stražnjem dijelu vrata do kukmice se sužava, kako bismo postigli efekt dugog, elegantnog vrata. Top-knot( čuperak) na glavi u ovoj frizuri nikako nije dozvoljen. Prelazak u bilo koju drugu frizuru iz ove je jednostavan.

PUPPY CLIP: je frizura koja se tek unazad  15-ak godina dozvoljava prema FCI standardima i kod odraslih pasa, jer je ona prvotno bila, a u Americi je još i danas  «pripremna» frizura za  Kontinental clip.
Stražnji dio se skračuje, ali samo škarama na otprilike 2/3 tijela, a ostatak oko tijela, prsa i na glavi dlaka treba biti što duži i tvoriti zamišljanu elipsu od vrha top-knota do prsa.

Dlaku na prsima treba oblikovati u kuglu, ali ne ostavljati preduboko oko prsiju, kako bi pas izgledao što elegantnije.
Dlaka na glavi veže se u top-knot posebnim gumica, a i s posebnom umiješnošću se tapira, lakira i oblikuje u našto što podsjeća na vatasti sladoled od šećera i  pobuđuje želju svakog posjetitelja na izložbi da malo prođe prstima kroz taj oblak dlake i laka, a vi ste upravo nakon mukotrpnog lakiranja dobili željeni obilik i upravo ulazite u ring!

Sad sam bila malo sarkastična, ali svi oni koji izlažu, složit će se samnom i znaju o čemu pričam, i zato vas molim ako ste posjetitelj na izložbi-na dirajte pse, oni sa tamo da se glaedaju, a jedan striček ili teta-kojima piše SUDAC na akreditaciji tamo su da ih i «ispipaju»!
KONTINENTAL CLIP: je frizura koju sve češće viđamo na kraljevskim ili velikim pudlama i koje ih, morate priznati znaju i pokazati!

A vi koji niste skloni pudlama imate dobru zabavu, dok iskomentirate te «izbrijane guze».
Dlaka na prednjem dijelu ostaje identična kao i kod puppy clipa, dok se dlaka na prednjim i zadnjim nogama izbrijava mašinicom do kože kao i stražnji dio leđa. Na zglobovima nogu dlaka se oblikuje u tzv. pom-pone i pritom se mora paziti na proporcije tj. balans.
Na kukovima se također ostavljaju dvije «kugle». Dlaka na glavi veže se u top-knot, a na repu se šiša u pom-pon.

STANDARD LION CLIP: je frizura koja se samo u malim detaljima razlikuje od kontinental clipa, a to znaći da nema ostavljene «kugle» na kukovima i dlaka na glavi se nesmije vezati u top-knot, što znaći da se mora kraće šišati i da dlaka treba biti dovoljno gusta i čvrsta kako bi krunica dobro stajala.

ENGLISH SADDLE CLIP: je kombinacija puppy clipa i kontinentala.Stražnji dio tijle nije izbrijan , nego oblikovan škarama, a između njega i pom-pona na zglobu  nalazi se još jedna kugla oko koljena.
Prednji dio tijela i prednje noge identične su kao i kod kontoinentala, a na glavi se dlaka veže u top-knot.
Kod svih frizura poželjno je da je dlaka na ušima što duža.
Svaki vlasnik trebao bi u dogovoru sa svojim groomermo ovisno o kvaliteti dlake i vlastitom ukusu odabrati izložbenu frizuru za svoju pudlu.

A svi vi koji želite saznati još puno više o pudlovskim frizurama, savjetujem vam da potražite «THE COMPLETE POODLE CLIPPING AND GROOMIN» , Bibliju uređivanja pudla.